skip to Main Content

Tips voor het inschakelen van een slotenmaker

Waar kun je op letten als je een slotenmaker inschakelt? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

 • Pas op voor slotenmakers die met een advertentie vaak bovenaan op de eerste pagina in Google staan. Kijk naar de kleinere lokale slotenmakers iets verder naar beneden.
 • Pas op voor bedrijven die werken als tussenpersoon met een landelijk netwerk van slotenmakers. Ze hebben niet altijd een 0900- of 0800-nummer, maar gebruiken ook regionale netnummers.
 • Vraag in je vriendenkring of aan je lokale sleutelmaker welke nooddienst zij aanbevelen.
 • Lees ook de klanten ervaringen “review”!
 • Ga alleen met bedrijven in zee die vooraf een duidelijke prijsindicatie geven.
 • Laat je aan de telefoon niet afschepen met alleen een opgave van de voorrijkosten. Bel dan gewoon een andere slotenmaker.
 • Bespreek van tevoren alle kosten zoals voorrijkosten, noodtarief, avondtoeslag en materiaalkosten.
 • Als de slotenmaker pas achteraf 21% btw bij het bedrag optelt, hoef je dit niet te betalen. Prijzen voor consumenten moeten namelijk inclusief btw worden vermeld. De Consumentenbond krijgt signalen dat sommige slotenmakers zeer ernstige bedreigingen uiten als je weigert te betalen. Als dit alle perken te buiten gaat, kun je zeggen dat je de politie zult bellen.
 • Check of vraag adresgegevens van kantoor van de slotenmaker , KvK nummer , hoe lang het bedrijf al bestaat e.d.
 • Hecht geen waarde aan het Erkende Slotenmakers Keurmerk. Er zijn geen ‘erkende slotenmakers’ en het keurmerk is opgezet door online marketingbedrijf Leadle. Het is niet meer dan een stempel dat Leadle aan eigen partners toekent.
 • Wel zijn er slotenmakers die het PKVW diploma bezitten en nog “opfris cursussen” volgen , zo zijn er ook bijscholingen / workshops die aangeboden worden door fabrikanten en leveranciers!
 • Sommige slotenmakers beweren dat je de kosten (deels) kunt verhalen op de inboedelverzekering. Bepaalde verzekeraars doen dat als de sleutel is gestolen of als je hem bent verloren. Het vergeten van je sleutel, of een slot dat kapot gaat, valt daar niet onder.

Wat mag het kosten?

Sommige slotenmakers vragen honderden euro’s voor het openmaken van een deur. Maar wat is redelijk?

Volgens brancheorganisatie NSSG mag het overdag openen van een deur zonder veiligheidsstrip op het kozijn niet meer dan € 145,- inclusief btw kosten.
Voor de avond is een toeslag van 50%, de latere uurtjes, weekend en feestdagen 100% gebruikelijk.

Een nieuwe cilinder hoeft niet meer dan € 30,- tot ca. € 45,- excl. btw te kosten. Dit geldt voor een 2** SKG cilinder, afhankelijk van het merk en de beveiligingen die de cilinder heeft.
Uiteraard zijn er verschillen tussen de cilinders, merken en de interne beveiligingen. Wilt u meerdere cilinders? Voordeur, achterdeur of schuurdeur? En deze met dezelfde sleutel kunnen bedienen? Daar geldt een meerprijs voor! De kosten zijn per situatie en deur afhankelijk.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan kunststof deuren, deuren van metaal, deuren van winkelpanden (vaak veel glas). Cilinders die gebruikt worden in kunststof deuren zijn vaak stukken langer, dus duurder!
In de randstad gelden hogere prijzen.
Hoe zwaarder de deur beveiligd is, hoe hoger de kosten.

Bijna alle deuren die zijn dichtgevallen, zijn zonder schade te openen, ook als er een veiligheidsstrip op het kozijn zit. Meestal is het vervangen van een cilinder helemaal niet nodig.

Call Now Button06-24680255